İdeal uyku müddeti yetişkin bireyler için günde 7 ila 9 saat olarak kabul ediliyor. Fakat bu mühletin sistemli olarak aşılması, metabolik bozukluklar, uyku apnesi üzere rahatsızlıklar ve zihinsel gerileme ile ilişkilendiriliyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, uyku eksikliği kadar fazla uyumanın da sıhhat açısından risk oluşturabileceğine dikkati çekti.
“Fazla uyku, uyku apnesi, hipersomni üzere uyku bozukluklarının yanı sıra, depresyon, bağışıklık sistemi hastalıkları, hormon dengesizlikleri ve kalp-damar hastalıkları üzere birçok sıhhat sıkıntısıyla bağlantılı olabilir” diyen İliaz, denetimsiz ve uzun vadeli uykunun bedende farklı rahatsızlıklara yol açabileceğini ve bu durumda bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı.
İliaz, uzun periyodik uykunun, Alzheimer ve demans üzere bilişsel rahatsızlıkların yanı sıra, diyabet ve kalp hastalıklarının gelişme riskini artırabileceğini belirterek, daima çok uyku muhtaçlığı hisseden şahısların kesinlikle tıbbi takviye alması gerektiğini aktardı.
Hafta içi yetersiz uyuyanların hafta sonları fazla uyuyarak bunu telafi etmeye çalışmasının yaygın bir alışkanlık olduğunu anlatan İliaz, bunun kısa vadede yarar sağlayabileceğine fakat uzun vadede sağlıklı bir tahlil olmadığına işaret etti.
İliaz, bilimsel çalışmaların, kaybedilen uykunun büsbütün geri kazanılamayacağını gösterdiğine dikkati çekerek, “Vücudun biyolojik ritmi bozulduğunda, uyku kalitesi düşer ve bu durum fizikî ve zihinsel sıhhati olumsuz etkileyebilir” sözlerini kullandı.
Sağlıklı bir uyku tertibi oluşturmanın, en kıymetli tahlil olduğunu kaydeden İliaz, tertipli uyku alışkanlığının sıhhat üzerindeki olumlu tesirleri olduğunu aktardı.
İliaz, sağlıklı ve tertipli bir uyku için kimi temel alışkanlıkları hayata dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Her gün birebir saatte yatıp kalkmak, biyolojik ritminizi koruyarak uyku kalitenizi artırırken, sabah saatlerinde güneş ışığı almak bedenin doğal döngüsünü dengelemeye yardımcı olur. Uykuya geçiş sürecini düzgünleştirmek ve daha dinç hissetmek için gün içinde en az 30 dakika antrenman yapmak büyük değer taşıyor” değerlendirmesini yaptı.
Akşam saatlerinde kafein ve alkol tüketimini sonlandırmanın, uykuya dalmayı kolaylaştırarak, kesintisiz bir uyku süreci sağladığına işaret eden İliaz, şunları kaydetti:
“Eğer gün içinde kendinizi yorgun hissediyorsanız, 20-30 dakikayı aşmayacak kısa bir şekerleme yapmak güç düzeyinizi yükseltebilir. Son olarak, gerilim idaresi uyku kalitenizi direkt etkilediğinden, meditasyon, kitap okuma yahut hafif müzik dinleme üzere rahatlatıcı aktiviteleri alışkanlık haline getirmek, daha uygun bir uyku sistemi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.”
İliaz, uyku sorunları yaşayan bireylerin profesyonel takviye almasının kritik ehemmiyete sahip olduğunu belirterek, “Sağlıklı bir hayat için ne az ne de fazla uyku ülküdür. Nizamlı, kaliteli ve kâfi uyku sıhhatimiz için kritik bir faktördür. Daima yorgunluk, uyku düzensizliği yahut çok ahenge gereksinimi hissedenlerin kesinlikle bir uzmana müracaatı gerekmektedir” sözlerini kullandı.
Kaynak: Sözcü