Yapılan yeni araştırmada, işitme kaybının erken dönemde tedavi edilmesi bunamanın gelişimini yıllarca geciktirdiğini ortaya koydu. Uzun yıllardır üzerine durulan bu çalışma hafıza kaybına yol açan demansın her 10 vakasından 4’ünde önlenebilir olduğunu gözler önüne serdi. Görme kaybının da giderilmesi, depresyon tedavisi ve düzenli egzersiz bunama riskini azaltıyor.
İŞİTME KAYBI İLE DEMANS ARASINDA İLİŞKİ VAR
ABD’li bilim insanları işitme kaybı yaşayan yaklaşış 3 bin yaşlıyı 8 yıl boyunca takip etti. Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları tüm demans vakalarının yaklaşık üçte birinin işitme kaybıyla bağlantılı olabileceğini belirtti. Araştırmalar, işitme kaybı ile bunama arasında ilişki olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar özellikle yetişkinler için işitme testlerinin öncelikli olduğu belirtti.
Araştırma ekibi, “İşitme kaybının tedavisi, yaşlı yetişkinlerde bunama gelişimini önemli ölçüde geciktirebilir. Klinik olarak test edilmiş işitme kaybına yönelik halk sağlığı müdahaleleri, demansın önlenmesinde geniş kapsamlı faydalar sağlayabilir” ifadelerini kullandı.
KADINLARDA BUNAMA RİSKİ DAHA YÜKSEK
Yapılan çalışmada 75 yaşında olan 2 bin 946 yetişkin incelendi. Sonuçlarda teşhisli işitme kaybı vakalarında demansın gelişme oranının yüzde 32 olduğu tespit edildi. Hafif işitme kaybı olan bireylerde demans riski yüzde 16,2 iken, orta ve ileri derecede işitme kaybı olanlarda bu oran yüzde 16,6’ya yükseldi.
Bilim insanları, kadınların bunama geliştirme olasılığının yüzde 30,8, erkeklere göre yüzde 24 biraz daha yüksek olduğunu belirledi. İşitme kaybına bağlı demans vakalarının daha büyük bir kısmının 75 yaş üzerindeki bireylerde görüldüğü de çalışmanın dikkat çeken bulgularından biri.
Alzheimer’s Research UK’den Dr. Isolde Radford, çalışmaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“Orta ve ileri yaşlardaki işitme kaybının bunama riskini artırdığına dair güçlü kanıtlar mevcut. İşitme kaybı doğrudan bunamaya mı neden oluyor. Yoksa riski artıran başka rahatsızlıklara mı yol açıyor, bunu henüz bilmiyoruz. Ancak bu çalışma, işitme kaybı ile demans arasındaki ilişkiye katkı sağlıyor ve işitme kaybı müdahalelerinin beyin sağlığını koruma açısından potansiyel bir önlem olarak değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor.”
Kaynak: Sözcü