Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, değişen hava şartlarıyla birlikte bilhassa kış aylarında sıkça görülen grip ve gibisi hastalıkların artık her mevsimde görülebileceğine dikkat çekti.
‘BU BELİRTİLER KRONİK GRİP HALİNİ ALABİLİYOR’
Prof. Dr. Özkaya, “İklim değişikliklerinin tesiriyle, mevsimsel hastalıklar, mevsim fark etmeksizin her devirde karşımıza çıkmaya başladı. Bir günde dört mevsim yaşamak, bedenimizi sistemik olarak çabucak etkileyerek, basitçe ateş, öksürük, halsizlik, uzun süren yorgunluk ve eklem ağrıları üzere şikayetlere neden olabiliyor. Hatta, bu belirtiler, en ufak bir ısı değişikliğinde tekrarlayarak ‘kronik grip’ halini alabiliyor” tabirlerini kullandı.
‘ERKEKLERDE AGRESİFLİK GÖZLEMLENİYOR’
Ani ısı ve iklim değişikliklerinin ruhsal tesirine de değinen Prof. Dr. Özkaya, “Bu değişimler, anksiyete, telaş, uyku sıkıntıları, kas ağrıları ve yeme bozuklukları üzere fizikî ve duygusal belirtilere yol açabiliyor. Bayanlar, hava değişimlerine karşı daha hassas olabilirken, erkeklerde ise çoklukla uyku sorunları, agresiflik ve tahammülsüzlük üzere davranışsal değişiklikler gözlemlenmektedir” diye konuştu.
Dengesiz hava şartlarına ahenk sağlamanın değerinden bahseden Prof. Dr. Özkaya, gece uyku nizamını bozan alışkanlıkların ve yeme-içme tertibinin yanı sıra, kullanılan ilaçların saatlerinin de düzenlenmesi gerekebileceğini belirtti.
Prof. Dr. Özkaya, “Ayrıca, gün içinde iç ve dış ortamda yaşanan ani ısı değişikliklerine karşı uygun giysi seçimi büyük değer taşır. İnce yahut kalın-terleten kıyafetler, şikayetlerin tekrarlamasına yol açabileceğinden, gerçek giyinmek sıhhatimizi müdafaada kıymetli bir faktördür” dedi.
Prof. Dr. Özkaya, bu şartlarda ruhsal takviye almanın hem fizikî hem de duygusal sıhhati korumak için değerli bir adım olduğunu tabir etti.
Kaynak: Sözcü