Dolaşım sistemi, kanı kalbe taşıyan kan damarlarından (arter) oluşur. Kan damarları, hücrelere oksijen, besin ve hormonları da taşıyıp, karbondioksit üzere atık eserleri uzaklaştırır. Kan deveranı zayıfladığında yorgunluktan baş ağrısına, kas kramplarından sistemsiz kalp atışlarına, cinsel meselelerden cilt kuruluğuna kadar pek çok düşünce yaşanabilir. “Vücudumuzda doğal olarak bulunan argininin işte bu noktada rolü ve tesiri büyük” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Kayalar, “Arginin, yaşanan tüm bu problemlere yeterli geliyor” dedi ve en çok baklagil, kırmızı et ve kuruyemişlerde bulunan bileşikle ilgili şu bilgileri paylaştı:
ARGİNİN NEDİR?
Arginin bedendeki birtakım proteinlerin yıkımından sentezlenen, bilhassa kan damarlarını genişleten ve kan akışını düzgünleştiren bir amino asittir. Bedende azot oksit üretimi için kıymetli bir öncül husus olan arginin, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Ayrıca, bedende büyüme hormonu salınımını artıran tesirleriyle bilinir ve sportmenler tarafından performans artırıcı olarak da kullanılır. Bilhassa çocukluk ve gençlik çağında, önemli hastalıklarda bilhassa kanın zehirlenmesinde ihtiyacı çok artar. Bunlar üzere birçok yararıyla bilinen argininin erişkinlerde kesinlikle dışarıdan alınması gerekir.
3 BÜYÜK ETKİSİ
1- KALP SIHHATİ: Arginin, kan damarlarını genişleterek kan akışını artırır, bu da kalp ve damar sıhhatini dayanaklar. Endotel, damarların iç yüzeyini kaplayan hücre katmanıdır ve arginin, bu hücrelerin işlevlerini güzelleştirir.
Ayrıca, damarların sertleşmesini engelleyerek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Bu sayede hipertansiyon, damar tıkanıklığı ve kalp hastalıkları üzere sıhhat sıkıntılarının riskini azaltabilir.
2- CİLT: Arginin, kan sirkülasyonunu hızlandırarak cildin daha uygun beslenmesini ve oksijen almasını sağlar, bu da cildin canlı ve sağlıklı görünmesini dayanaklar. Bu aminoasit ayrıyeten cildin elastikiyetini artırarak kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümünü azaltabilir.
Ciltteki hasarların daha süratli onarılmasını sağlar ve yeni hücrelerin üretimini takviyeler. Bu tesiriyle ciltteki küçük yaralar yahut sivilce izlerinin güzelleşmesine yardımcı olabilir.
3- CİNSELLİK: Arginin, kan damarlarını genişletme özelliği sayesinde cinsel sıhhatle ilgili sıkıntıları giderebilir. Kan akışını artırarak cinsel organlara giden kanın daha verimli bir halde ulaşmasını sağlar. Argininin mesane işlevlerini uygunlaştırma tesiri de vardır. Düzgün bir kan akışı, mesane kaslarının sağlıklı çalışmasına ve idrar yollarının düzgün işlev göstermesine yardımcı olabilir. Bu durum, bilhassa cinsel sıhhat sıkıntılarıyla temaslı olan idrar yolu sorunları üzere durumları güzelleştirebilir.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Argininin tesiri kan deveranını hızlandırmakla da hudutlu değil. Öbür tesirleri şöyle sıralanabilir: Bağışıklık hücrelerinin işlevlerini destekleyerek bedenin enfeksiyonlara karşı direncini artırır. Olumlu tesirleri sayesinde iltihaplanma cevabını düzenler ve bedendeki iltihaplanmayı azaltır.
Arginin ayrıyeten bedenin gerilimle başa çıkma gücünü artırır. Kan şekeri düzeylerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Kas dokusunun tamiri ve güzelleşmesinde de kıymetli bir rol oynar. Antrenman sonrası kas düzgünleşmesini hızlandırabilir, kas kütlesi artışını destekleyebilir. Arginin, kaslardaki mikro hasarların uygunlaşmasını hızlandırarak, idman sonrası kas ağrılarını ve sertliği azaltabilir.
HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
– Arginin, bilhassa kırmızı et ve tavuk, hindi üzere beyaz et üzere hayvansal protein kaynaklarında yüksek ölçüde bulunur.
– Baklagiller bol arginin içerir. Bilhassa mercimek, nohut, fasulye üzere bitkisel protein kaynakları, arginin açısından güçlü baklagillerdir. Bu besinler, vejetaryen ya da vegan diyetleri takip eden şahıslar için arginin alımının kıymetli bir kaynağı olabilir.
– Süt, yoğurt ve peynir üzere süt eserlerinde de bulunur. Bu eserler, protein içerikleriyle argininin yanı sıra kalsiyum ve öbür besin unsurlarını de sağlar.
– Badem, ceviz, kaju, kabak çekirdeği, fındık ve fıstık üzere kuruyemişler arginin açısından varlıklı besinlerdir.
– Yumurta beyazı, yüksek oranda protein ve amino asitleri içerdiğinden arginin alımı açısından yararlıdır.
– Soya sütü üzere soya bazlı eserler, bilhassa vejetaryen ve veganlar için değerli arginin kaynaklarıdır. Soya, bedene çeşitli amino asitler sağlar ve argininin yanı sıra bitkisel protein alımını artırır. Arginin, protein içeriği yüksek olan bu besinlerde doğal olarak bulunduğu için, istikrarlı bir diyetle bedene kâfi ölçüde alması mümkündür.
Doktora istişareden destek kullanmayın
Arjinin çok kıymetli bir moleküldür lakin destekleri asla ölçüsüz kullanılmamalıdır. Hakikat dozajı ve kullanım sıklığı şahsa özel olmalı ve doktor kontrolü altında belirlenmelidir, zira çok kullanım yan tesirlere yol açabilir ve mevcut sıhhat problemleri ile etkileşime girebilir. Bilhassa kalp hastaları bu hususta çok dikkatli olmalıdır. İnsülin yahut şeker düşürücü ilaçlar kullananlar, böbrek yetmezliği hastaları için riskli olabilir.
Kaynak: Sözcü